Dr. Murber Ákos Ph.D. egyetemi adjunktus

bejelentkezés: +36-1-919-0110

Hormonális kivizsgálás


A női menstruációs ciklust hormonok irányítják. A ciklusos hormonális változások külső jele a havonta jelentkező menstruációs vérzés. Az ennek hátterében álló hormonális változások, az ezt irányító hormonrendszer finoman hangolt ciklusos változása azonban kívülről láthatatlan. Megismerésére hormonvizsgálatokkal nyílik lehetőségünk.

Vérvétel útján végezhető hormonvizsgálatok

A legtöbb hormon szintjét pontosan meg lehet határozni vérvétel útján.
A pontos hormonmeghatározás legfontosabb feltétele a megfelelő időpontban végzett vérvétel, hiszen a hormonelválasztásnak napi és havi ciklusa is van, így nem mindegy, mikor történik a meghatározás. A menstruációs ciklus első napjának mindig a vérzés első napját tekintjük és ehhez képest számoljuk a többi ciklusnapot.

Hormonmeghatározásra leggyakrabban a 2-5. ciklusnap között (menstruáció alatt) kerül sor. A legfontosabb meghatározandó hormonok az FSH, LH, TSH, ösztradiol és prolaktin.

Fontos, hogy az eredmény megfelelő értékelhetőségéhez a vérvétel előtt semmiféle gyógyszert (pl. DHEAS) vagy krémet (pl. progeszteron-krém) nem szabad alkalmazni.

Minden vérvétel előtt bő folyadékfogyasztás javasolt. Hormonvizsgálat céljából történő vérvételre nem kell éhgyomorra érkeznie!

Vizeletből végezhető hormonvizsgálatok

A hormonokat a vesék választják ki a vizeletbe, így vizelettesztek végzésére is van lehetőségünk.
A mindenki által ismert terhességi teszt alkalmazásánál az alábbiakat érdemes figyelembe venni:

  • az 1-2 napos terhességet kimutató teszt csalóka elnevezés: ez nem a megtermékenyítéstől, hanem a beágyazódástól számolandó. Tekintettel arra, hogy a két időpont között 12-14 nap telik el, az elmaradt menstruáció időpontja előtt (azaz az utolsó vérzés első napjától számítva 4 hétig) nem érdemes tesztet végezni, mert álnegatív eredményt kaphatunk
  • tüszőrepedést elősegítő injekciók alkalmazása után a teszt végzésének optimális időpontja szintén a fenti időszak, mert korábban elvégzett teszt esetén álpozitív eredményt kapunk

A vizeletből végezhető „termékenységi” vagy „ovulációs” teszt nagyon fontos információt hordoz a tüszőrepedés időpontjáról vagy éppen annak hiányáról, mert közvetlenül az azért felelős LH hormon kimutatásán alapul. Segítségével orvosi közreműködés nélkül is meghatározhatjuk a termékeny napokat.