Dr. Murber Ákos Ph.D. egyetemi adjunktus

bejelentkezés: +36-1-919-0110

Szervezeten kívüli megtermékenyítés


in vitro fertilizáció, IVF, lombikbébi-kezelés

A latin in vitro fertilizáció (IVF) kifejezést szó szerint „üvegben” történő megtermékenyítésként fordíthatjuk, azonban a köznyelvben lombikbébi-kezelésként (lombikbébi program) terjedt el. Ugyanezt jelenti az orvosi szaknyelv szervezeten kívüli megtermékenyítés kifejezése, ezzel tudatosan kerülve a „mesterséges” megtermékenyítés kifejezést, hiszen

a megtermékenyülés biológiai folyamata az IVF-kezelés egyik formájánál sem mesterséges.
Szervezeten kívüli megtermékenyítés

IVF-kezelés során petefészek-stimulációt követően a tüszők leszívása útján nyert petesejtek a partner spermiumjaival egy tenyésztő csészében találkoznak. A spermiumok megtermékenyítik a petesejteket majd az abból fejlődő embriók közül a legjobb minőségűeket a méh üregébe ültetjük, a szám feletti embriók pedig fagyasztásra kerülnek. Az így létrejövő terhesség további lefolyásában nem különbözik egy természetes úton fogant terhességtől.

A világon elsőként megszületett lombikbébi ma már csaknem 40 éves és azóta több, mint 8 millió gyermek fogant ezzel a módszerrel. Az eddigi utánkövetéses vizsgálatok eredményei alapján állíthatjuk, hogy mind a kezelésben résztvevő nő, mind a születendő gyermekek egészsége szempontjából biztonságos az eljárás.


Az IVF-kezeléseket a Semmelweis Egyetem I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Asszisztált Reprodukciós Osztályán végzem, mely OEP által támogatott intézmény.