Dr. Murber Ákos Ph.D. egyetemi adjunktus

bejelentkezés: +36-1-919-0110

Teherbe esni nem is olyan egyszerű…


Annak a valószínűsége, hogy egy egészséges fiatal nő spontán menstruációs ciklusában teherbe esik, ciklusonként csak 20-25 %-ra tehető. Ez a terhességi arány azon pároknál is csak 80-85%-ra nő egy évnyi próbálkozást követően, akiknél semmiféle elváltozás nincs a háttérben. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 15% eséllyel egy évnyi próbálkozást követően is létrejöhet még terhesség bármilyen kivizsgálás vagy kezelés nélkül.

Mikor érdemes szakemberhez fordulni?

Szabályos menstruációs ciklusok mellett 35 év alatti nőknél a fentiek ismeretében már 1 évnyi próbálkozást követően érdemes az első lépéseket megtenni.
Számos esetben azonban már közvetlenül a terhesség vállalásának elhatározásakor érdemes orvosi konzultáción részt venni. Mindenképpen keressen fel pár hónap után szakembert, ha

  1. a pár nőtagja 35 vagy a férfi partner 45 évnél idősebb,
  2. nem szabályos a menstruációs ciklusa,
  3. a petefészek-működést jellemző hormonértékei kóros tartományban vannak,
  4. endometriózisa vagy
  5. krónikus belgyógyászati betegsége van!

Bízzon magában! Önnek lesz gyermeke!

Az orvostudomány az elmúlt évtizedekben olyan hihetetlen fejlődésen ment keresztül, hogy ma már csaknem minden nőt hozzá tudunk segíteni gyermekáldáshoz.
Sokan vonakodnak orvosi segítséget kérni, de mindig gondoljon arra, hogy

Ön nincs egyedül!

Párok százai és ezrei igényelnek segítséget, a párkapcsolatok mintegy 10-15%-ában nem jön létre a kívánt terhesség. Ma gyakorlatilag nincs olyan pár, akiknek a rokonságában vagy baráti körében ne lenne legalább egy „lombikbébi”, sőt van olyan európai ország, ahol már az újszülöttek 4%-a lombikbébi eljárással fogant!

Tegye meg az első lépést: érdeklődjön!
Kérdezze meg háziorvosát vagy nőgyógyászát!