Dr. Murber Ákos Ph.D. egyetemi adjunktus

bejelentkezés: +36-1-919-0110

Nőgyógyászati kivizsgálás


Célja a meddőség hátterében álló anatómiai eltérések felderítése és onkológiai, illetve bakterológiai szűrővizsgálatok elvégzése.


Nőgyógyászati vizsgálat

A kismedence és belső női nemi szervek tapintásával fontos információt kapunk a méh és a petefészkek helyzetéről, nagyságáról, egymáshoz való viszonyáról.


Ultrahangvizsgálat

Meddőségi kivizsgálás és kezelés során ultrahanggal minden esetben lehetséges és szükséges a kismedencei szervek és azok eltéréseinek (mióma, ciszta, hasűri folyadék) vizualizációja. Kezelések során a petefészkekben lévő tüszők növekedése szintén ultrahanggal követhető (ezt az ultrahangvizsgálatot hívjuk follikulometriának). Az ultrahangnak semmilyen ismert káros hatása vagy mellékhatása nincs akár a felnőtt szervezetre, akár a fejlődő embrióra nézve.


Rákszűrés (méhnyak, petefészkek, emlő)

Méhnyakrákszűrés elvégzése minden reproduktív korban lévő nőnek javasolt. Ennek célja a nevével ellentétben nem a már kialakult rák kimutatása, hanem a rákmegelőző állapotok korai felismerése és időben való gyógyítása.
A petefészkek rosszindulatú elváltozásainak korai szűrésére nincs megfelelően érzékeny vizsgálati módszer, azonban ultrahang- és szükség esetén vérből végezhető tumormarker-vizsgálat segítségével a kóros elváltozások nagyobb biztonsággal felismerhetők.
Meddőségi kezelés és tervezett terhesség vállalása előtt az emlők vizsgálatára 40 éves kor felett mammográfiát (röntgensugárral végzett emlőrákszűrés), 40 éves kor alatt emlő-ultrahangvizsgálatot ajánlunk.

rakszures

Bakteriológiai vizsgálatok

Az ismeretlen eredetű alhasi fájdalom, vérzészavar és meddőség hátterében gyakran tünetmentes fertőzés áll, melyet a hüvelyváladékból és a méhnyakból levett kenet vizsgálatával kimutatható kórokozók (chlamydia, mycoplasma, ureaplasma) okozhatnak.