Dr. Murber Ákos Ph.D. egyetemi adjunktus

bejelentkezés: +36-1-919-0110

Andrológiai kivizsgálás


A férfi partner kivizsgálása mindig az első lépések egyike gyermekre vágyó pároknál. Ennek oka, hogy

  • a spermiumtermelés zavara szinte soha nem jár panasszal vagy tünettel
  • egyszerűen elvégezhető, nem jár semmiféle beavatkozással

A férfi partner vizsgálata során a legfontosabb a spermiumok mikroszkópos értékelése (spermatogram, azaz spermakép végzése).

A spermavizsgálat csak úgy ad értékelhető eredményt, ha az utolsó ondótávozást követően 3-5 nap telt el!

Egyrészt azért, mert így standardizálhatók a kapott eredmények, másrészt a spermaminőség rövidebb karenciaidő (önmegtartóztatás) esetén romlik. Ebből következik, hogy közvetlenül a tüszőrepedés előtti többszöri szexuális együttlét

nem segíti, hanem negatívan befolyásolja a spontán teherbeesést!

A spermavizsgálat során a fő vizsgálandó paraméterek a spermiumok száma, mozgékonysága és alakja. A World Health Organization (WHO) jelenleg érvényben lévő  referenciaértékei:

  • spermiumkoncentráció legalább 15 millió/ml
  • összes spermiumszám >=39 millió
  • jól, célirányosan mozgó spermiumok aránya >=32%
  • a spermiumok >=4%-a normális alakú

Tekintettel arra, hogy a spermaértékek hétről-hétre változnak, bizonyos esetekben pár hónapot követően a spermavizsgálat ismétlése javasolt.

Az érett, megtermékenyítésre alkalmas spermiumok termelődése több hónapos folyamat eredménye, ezért bármilyen, a herét ért fizikai behatás (hő, mechanikai, sugárzás) akár több hónapra visszavetheti a termékenyítőképességet!

Kérjük spermavizsgálatkor mindenképpen jelezze, amennyiben korábban lázas volt, forró fürdőben, jacuzziban vagy szaunában járt, vagy ha rendszeresen lovagol vagy biciklizik, dohányzik vagy alkoholt fogyaszt.


Andrológiai vizsgálat során a spermakép értékelésén kívül fizikális- és ultrahangvizsgálatra is sor kerül. Ezek során a férfi külső- és belső nemi szervek esetleges elváltozásai, gyulladás vagy fertőzés jelenléte igazolhatóvá válik.