Dr. Murber Ákos Ph.D. egyetemi adjunktus

bejelentkezés: +36-1-919-0110

Inszemináció


ondófelhelyezés, intrauterin inszemináció (IUI, INS)

A méhűrbe történő ondófelhelyezés során tisztított, koncentrált, célirányosan jól mozgó spermiumokat juttatunk a méh üregébe egy vékony katéter segítségével a tüszőrepedés időpontjában. Az eljárás teljesen fájdalommentes. Az egész folyamat időben és kellemetlenségében nem több, mint egy rutin méhnyakrákszűrés.

Az eljárással a spermiumok útja a petesejtig jelentősen csökkenthető, ami bizonyos esetekben javítja a terhességi arányt. A spermiumokat semmilyen módon nem kezeljük, hanem egy „hosszútávfutásnak” megfeleltethető kiválasztási eljárással a laboratóriumban a leggyorsabban mozgó spermiumokat választjuk ki. Ez a módszer akkor előnyös, ha a spermiumok száma vagy mozgékonysága korlátozott, vagy a méhnyaknyák nehezebben átjárható ondósejtek számára.

Az inszeminációt megelőzően minimális hormonális stimulációt alkalmazunk, mellyel a petesejtek érését támogatjuk és a tüszőrepedést időzítjük.


Az inszemináció kockázatai és eredményessége

Az inszemináció az asszisztált reprodukciós eljárások közül a legegyszerűbb és legkíméletesebb módszer, ennek megfelelően mellékhatásokkal és szövődményekkel gyakorlatilag nem találkozunk. Az alkalmazott minimális petefészek-stimuláció lehetséges szövődményei ez esetben is megfelelnek a hormonális ciklustámogatásnál leírtakkal.
Több 10.000 ciklus nemzetközi értékelése alapján a várható terhességi arány ciklusonként 10-20% közé tehető.


Mennyit kell várni a kezelés elkezdésére? Mennyibe kerül?

A kezelés elkezdésére nem kell várni, minden ciklus elején elkezdhető és ismételhető.
A petefészek-stimuláció során általában 1-2 tabletta/injekció alkalmazása mellett elérjük a kívánt hatást (ami 1, 2 vagy maximum 3 tüsző egyidejű érése), így gyógyszerköltsége pár ezer forintra tehető ciklusonként.