Dr. Murber Ákos Ph.D. egyetemi adjunktus

bejelentkezés: +36-1-919-0110

Hormonális ciklustámogatás


hormonális petefészek-stimuláció, ovulációindukció, időzített együttlét kezelés

Amennyiben a gyermektelenség oka önmagában a petesejtérés zavara, hormonális támogatással elérhető, hogy a tüszőérés folyamata megfelelően alakuljon. Ilyen esetekben hormonális tüszőrepesztést követően az együttlét időzítésével számolhatunk terhesség létrejöttével.


Hormonális eltérések

Amennyiben a termékenységi kivizsgálás keretében hormonális eltérést tapasztalunk (pl. magas TSH- vagy prolaktinszint), ennek korrigálása már önmagában megfelelő kezelés lehet.


Sárgatest-elégtelenség

A sárgatest a tüszőrepedést követően képződik a petesejtet tartalmazó tüsző falában lévő sejtekből. A menstruációs ciklus második felében az ösztradiol és progeszteron hormon termelésért felelős. A sárgatesthormonnak (progeszteronnak) központi szerepe van a méhnyálkahártya felkészítésében a megtermékenyített petesejt befogadására. A megtermékenyülés elmaradásakor a sárgatest sorvadni kezd és a csökkent progeszteronszintnek köszönhetően a méhnyálkahártya leválik (menstruáció jelentkezik). Terhesség létrejöttekor az emelkedő terhességi hormon (humán koriogonadotropin, hCG) szint hatására a sárgatest nem sorvad el, hanem gondoskodik a megfelelő progeszteronszint fenntartásáról mindaddig, míg ezt a szerepet a fejlődő méhlepény át nem veszi.

A „sárgatest-elégtelenség” diagnózisa csak az adott ciklusra mondható ki és nem az összes ciklust jellemzi, éppen ezért ennek felállítása félrevezető lehet.

Amennyiben bármely kezelésünkben részt vesz (hormonális stimuláció, inszemináció), sárgatest-elégtelenség a gyakorlatban soha nem lép fel, így a ciklus második felében hormonvizsgálat végzése vagy progeszteron tartalmú szerek alkalmazása nem indokolt.

A tüsző- és petesejtérés támogatása (petefészek-stimuláció és ovulációindukció)

A legáltalánosabban alkalmazott, tabletta formájában szedhető készítmény a klomifén. Ez az agyalapi mirigy saját FSH (follikulus-stimuláló hormon) termelésének fokozásával fejti ki tüszőnövekedést serkentő hatását. Amennyiben ez nem bizonyul elegendőnek, az FSH hormon injekció formájában is beadható.

Ciklusmonitorizálás során ultrahangvizsgálattal ellenőrizzük az érőfélben lévő tüszők számát és nagyságát és ennek segítségével határozzuk meg a tüszőrepedés optimális idejét, melyet tüszőrepesztő injekció beadásával is segítünk az együttlét pontosabb időzíthetőségének érdekében.

A hormonális ciklustámogatás kockázatai és eredményessége

A hormonális kezelés mellékhatásai és szövődményei csak igen ritkán és enyhe formában jelentkezhetnek. Az évtizedekkel ezelőtt alkalmazott hormonoknak tulajdonítottak olyan mellékhatásokat (fokozott szőrnövekedés, elhízás), melyek előfordulásával ma már a gyakorlatban nem kell számolnunk. A normál tüszőérés -többnyire észrevétlen- velejárója a tüszőmaradványok vagy sárgatesttömlők (ciszták) kialakulása. A terhességi arány növelése céljából bármilyen termékenységi kezelést is alkalmazunk, egyidejűleg több tüsző érlelése a cél. Ennek megfelelően petefészek-ciszták gyakoribb előfordulásával is számolni lehet, ezek azonban  rendszerint pár hét alatt spontán visszafejlődnek, műtétre ilyen esetekben nincs szükség.

Minden stimulációs kezelés (ciklustámogatás, inszemináció, lombikbébi-kezelés) leggyakoribb „szövődménye” többes terhesség létrejötte, melynek esélye megfelelően kontrollált stimulációval minimalizálható.

A terhességi arány kezelési ciklusonként 10-20% közé tehető.


Mennyit kell várni a kezelés elkezdésére? Mennyibe kerül?

A kezelés elkezdésére nem kell várni, minden ciklus elején elkezdhető és a következő ciklusban már újra ismételhető.
A petefészek-stimuláció során általában 1-2 tabletta/injekció alkalmazása mellett elérjük a kívánt hatást (ami 1, 2 vagy maximum 3 tüsző egyidejű érése), így gyógyszerköltsége csak pár ezer forintra tehető ciklusonként.