Dr. Murber Ákos Ph.D. egyetemi adjunktus

bejelentkezés: +36-1-919-0110

A második két hét


A kezelési ciklus elvégzése utáni 2 hétben nincs más teendő, mint remélni, bízni és várni míg kiderül, hogy létrejött-e a kívánt terhesség. A terhességi tesztek eredményei az embrióbeültetést vagy inszeminációt követő 14 napig nem megbízhatóak, ezért a következő menstruáció (elmaradásának) időpontjáig ezek végzése nem javasolt.

Ez a két hét várakozás stresszes és megpróbáltatásokkal teli lehet a ciklus első két hetében való aktív részvétel után. Ez az időszak lehet a kezelési ciklus legidegőrlőbb része és teljesen érthető, hogy sokan egy emberöltőnek érzik. Gyakran keveredik az emelkedett hangulat (terhesség létrejöttének esélye) a lehangoltság érzésével (kevesebb a teendő a ciklus első feléhez képest, nincs új információ, tehetetlenség érzése a lezajló folyamatokat illetően).

Tekintettel arra, hogy az elmúlt hetekben a testére összpontosított, érthető, hogy a legtöbben minden tünetre, érzésre fokozottabban reagálnak és elemzik azokat.

Ha Ön is magára ismer a fentiek alapján, akkor csak egyetlen teendője maradt: minden nap és minden órában, amikor ezekre gondol, azt érdemes tudatosítania magában, hogy

Ön eddig mindent megtett a siker érdekében!

Most viszont a leginkább azt tudja tenni, hogy minél inkább a megnyugvás és normál életmódjának folytatására tereli a gondolatait!

A ciklus második felében a normál életmód nyugodtan folytatható! Semmi sem bizonyítja, hogy a munka abbahagyása vagy az otthoni fekvés elősegítené terhesség létrejöttét! Sőt, ez utóbbi kifejezetten hátrányos lehet, amennyiben nem tud lazítani, csak erre összpontosít és nem tudja megszokott életvitelét folytatni.