Dr. Murber Ákos Ph.D. egyetemi adjunktus

bejelentkezés: +36-1-919-0110

IVF kezelés menete


Petesejtek érlelése

Lombikbébi-kezelés során az a célunk, hogy az adott ciklusban a lehető legnagyobb valószínűséggel terhességet érjünk el. Ezt a legjobb minőségű embrió(k) visszaültetésével érhetjük el. Annak érdekében, hogy egy menstruációs ciklus során ne csak a szokásos 1, hanem minél több petesejt álljon rendelkezésre, a petefészkekben a petesejtet tartalmazó tüszők növekedését természetes hormonkészítményekkel serkentjük. Ezeket a gonadotropinoknak nevezett hormonokat az agyalapi mirigy termeli és a többszörös tüszőnövekedés elérése céljából bőr alá adandó injekciók formájában mindenki magának tudja adagolni.
Éppen ezért ezek alkalmazásakor a mesterségesen előállított hormonoknak megfelelő mellékhatások nem lépnek fel, maximum a normális ciklus során észlelt tünetek léphetnek fel vagy erősödhetnek.
A gonadotropinokkal párhuzamosan egy, a korai tüszőrepedést meggátló hormonkészítmény adása történik.

Az injekció adásának általában 5., 7., és 9. napján vérvétel útján a tüszőhormon (ösztradiol) szintjének meghatározására és ultrahangvizsgálatra kerül sor; ezek eredményei alapján meghatározzuk a hormonok további adagolását és a tüszőleszívás optimális időpontját.

A tüszőrepedés kiváltására a spontán ciklushoz hasonlóan középidőben, a 10-12. nap körül kerül sor.

stim


 Petesejtnyerés

A tüszőrepesztő injekció beadását követően 36 órával kerül sor a petesejtnyerésre (12-14. ciklusnap). Ez egy rövid, felületes altatásban végzett beavatkozás, mely során ultrahang-vezérelt tűszúrás útján szívjuk le a petefészkekben található tüszőket. Fontos tudni, hogy ultrahanggal csak a tüszők (melyek közül az érettek átmérője 16-22 mm) látszódnak, a bennük lévő petesejtek azonban nem, hiszen ezek méretük miatt csak mikroszkóp alatt láthatók. A leszívott tüszők többségében számíthatunk petesejtre, azonban a nyert petesejtek száma jóval kevesebb is lehet, mint a stimuláció során látott tüszők száma.
A tüszőleszívás után néhány órás megfigyelési időszakot követően a pár otthonába távozhat.

opu2

Megtermékenyítés és embrióbeültetés (embriótranszfer, ET)

A laboratóriumban a tüszőleszíváskor nyert folyadékot átvizsgáljuk. A petesejteket és a petesejtnyerés idejében leadott spermaminta előkészítése során kinyert jól mozgó spermiumokat tápoldatba tesszük. Bizonyos esetekben a megtermékenyítés mikromanipulációs módszerrel (ld. ICSI) történik. A petesejteket a petesejtnyerés napjától termosztátban tenyésztjük és a következő napon megvizsgáljuk, hogy megtermékenyültek-e. Az embrióbeültetésre a tüszőleszívás utáni 2., 3. vagy 5. napon kerülhet sor. Ennek során a legjobban fejlődő embriók közül kiválasztjuk azokat, amelyeket egy vékony katéter segítségével a méhnek azon pontjára juttatunk, ahol spontán fogant terhesség esetében is az embrió beágyazódik.

A beavatkozás mindössze pár percig tart és nem jár semmiféle fájdalommal, időtartamban és kellemetlenségben a rutin méhnyakrákszűréshez hasonló folyamat.

Annak mérlegelése, hogy hány embrió kerüljön beültetésre (1-4), függ az embriók minőségétől, a női életkortól és a korábbi eredménytelen kezelések számától. A végső döntést a kezelőorvos szakmai javaslata alapján a pár hozza meg.

embriós

A beültetés után

Az embrióbeültetés után otthonába távozhat és ott a normál életvitel folytatható. Semmi nem bizonyítja ágynyugalom szükségességét a beültetést követő hetekben, ezért nem megterhelő (ülő) munka végezhető.

Terhesség létrejöttét a beültetést követően 11-13 nappal vérvétel útján igazoljuk. Ennél hamarabb terhességi teszt végzése nem ajánlott, mert mind a téves pozitív, mind a téves negatív eredmények nagy számban fordulhatnak elő.