Dr. Murber Ákos Ph.D. egyetemi adjunktus

bejelentkezés: +36-1-919-0110

IVF kezelés kockázatai


Csaknem 40 éve született meg az első lombikbébi és azóta a kezelések folyamata alapjaiban nem változott meg. A tudomány fejlődésével párhuzamosan azonban minimalizálni tudjuk egy-egy kezelés lehetséges szövődményeit, így azok csak elvétve fordulnak elő.

A leggyakrabban előforduló kockázat a petefészek túlstimulálódási szindróma. Ennek során a petesejtet tartalmazó tüszők fokozott növekedése miatt a petefészkek megnagyobbodnak és szabad folyadék juthat a hasüregbe. Megjelenési ideje a petesejtnyerést követő időszak. Ez alhasi feszülést, rosszullétet, hányingert eredményezhet. A tünetek általában spontán rendeződnek, azonban ritkán kórházi felvételre is szükség lehet, ezért ilyen tünetek észlelésekor mindenképpen javasolt kezelőorvosánál jelentkeznie. Megelőzése érdekében a beültetést követően bő folyadékfogyasztás és fehérjedús táplálkozás javasolt.

A legfontosabb „kockázati tényező”-t azonban a többes terhességek és az ezzel kapcsolatos terhesség alatti és újszülöttkori szövődmények (koraszülés) jelentik. Megelőzése érdekében minél kevesebb embrió egyidejű beültetésére törekszünk.

A petesejtnyerés műtéti szövődményei (vérzés, fertőzés) rendkívül ritkán fordulnak elő.

Annak ellenére, hogy az embriókat a méh üregébe ültetjük vissza, a méhen kívüli terhesség ritka, de súlyos szövődménye lehet egy kezelésnek.

A spontán vetélések nagyobb aránya nem magának az eljárásnak köszönhető, hanem annak, hogy az átlagéletkor ebben a csoportban nagyobb, mint spontán létrejött terhességek esetén.