Dr. Murber Ákos Ph.D. egyetemi adjunktus

bejelentkezés: +36-1-919-0110

ICSI


Intracitoplazmatikus spermium injekció (ICSI) (kiejtve: ikszi) az elnevezése annak a megtermékenyítési eljárásnak, melynek során az embriológiai laboratóriumban mikroszkóp segítségével egy petesejtbe egy spermiumot juttattunk be.

A „hagyományos” IVF-kezelés során több, mint 100.000 jól mozgó spermium szükséges egy petesejt megtermékenyítéséhez. Amennyiben ennyi spermium nem áll rendelkezésre vagy korábbi IVF-kezelés során kedvezőtlen volt a megtermékenyülési arány, az ICSI módszer választása javasolt. Az eljárás segítségével még olyan esetben is elérhető terhesség, amikor csak egy-egy spermium áll rendelkezésre a megtermékenyítéshez, illetve amikor spermiumokat csak hereszövet-mintavétel (biopszia) útján sikerül nyernünk (TESE, MESA).
A kezelés folyamata ICSI esetén semmiben nem különbözik az IVF-kezeléstől: ez csak a laboratóriumi megtermékenyítés módjára vonatkozik.

Lombikbébi kezelés - Intracitoplazmatikus spermium injekció - ICSI

Egy spermium petesejtbe való juttatása nem jelenti feltétlenül azt, hogy a megtermékenyülés biológiai folyamata valójában le is zajlik: ezt a folyamatot a laboratóriumban semmilyen módon nem befolyásoljuk, még ICSI esetén sem!