Dr. Murber Ákos Ph.D. egyetemi adjunktus

bejelentkezés: +36-1-919-0110

Tájékoztató a lombikbébi kezelések állami támogatásának változásáról


Örömmel értesítünk minden párt, hogy többéves előkészítő folyamatot követően megjelent a lombikbébi kezelések kedvezőbb támogatásáról szóló miniszteri rendelet!

Ennek alapján a 2017. október 1-től érvénybe lépő jogi változások összefoglalása és ezek gyakorlati vonatkozásai az alábbiak:

  1. Az állami fenntartású intézmények fejlesztése érdekében jelentős forrásbevonásra került sor!
  2. Ennek eredményeképpen az államilag támogatott lombikbébi kezelések éves száma ezekben a meddőségi intézetekben jelentősen nőhet, így egy-másfél éves távlatban a várólisták csökkenésére, optimális esetben megszűnésére lehet számítani.

  3. A petefészek-stimulációra alkalmazott gyógyszerek ártámogatása 70%-ról 90%-ra emelkedik!
  4. Idáig a kezelésben részesülők gyógyszerköltsége az esetek többségében a 100.000 Ft-ot is meghaladhatta. A támogatás növelésével jelentősen csökken a gyógyszerekért fizetendő összeg!

  5. Amennyiben öt teljes, az embrió beültetésével végződő beavatkozás eredményeként legalább egy gyermek élve születik, úgy további négy teljes beavatkozás vehető igénybe az Egészségbiztosítási Alap terhére!
  6. Ez alapján amennyiben az 5 támogatott lombikbébi-kezelés egyikéből szülés történik, további 4 teljes beavatkozást támogat az egészségbiztosító, azaz maximum 9-re nőhet a támogatott ciklusok száma.

  7. Termékenységi kezelés kötelező egészségbiztosítás terhére a nő reprodukciós kora felső határának eléréséig, de legfeljebb 45. életéve betöltéséig kezdhető meg!
  8. A reprodukciós kor felső határának jellemzője, hogy a petefészkek ekkor már sem spontán, sem stimulált ciklusban nem képesek érett tüsző (petesejt) termelésére. Ez majdnem minden nő életében 40-44 év között bekövetkezik, 45 év felett a petesejtek genetikai minősége miatt a teherbeesésnek már szinte csak az elméleti lehetősége adott. Számos nyugat-európai országban ezért a támogatott ciklusok felső korhatára 40 év!