Dr. Murber Ákos Ph.D. egyetemi adjunktus

bejelentkezés: +36-1-919-0110

Kezelési elvek


Időben kezdeni – az életkor szerepe

A gyermekvállalás felé tett első és legfontosabb lépésnek a megfelelő tájékoztatást és tájékozottságot tartom. Ezen a területen (részben a média nem megfelelő interpretálása alapján) nagyon sok a tévhit és a félinformáció és emiatt sajnos azok is gyakran halogatják terhesség vállalását, akik egyébként határozottan terveznek a közeljövőben teherbe esni.
Kevéssé ismert, hogy a fogamzás esélye 35 éves kor felett egyre csökken és 40 éves korban még lombikbébi-kezeléssel sem éri el a 20%-ot a ciklusonkénti terhességi arány. Amennyiben azzal is számolunk, hogy 40 év felett a létrejött terhességeknek akár 40-60%-a is spontán vetéléssel végződhet és 40-44 éves kor között gyakorlatilag minden nőnek véglegesen kimerül a petefészke, láthatjuk, hogy 44 év felett a szülésnek egy-egy igen ritka kivételtől eltekintve már csak elméleti lehetősége adott.


A kevesebb néha több – a gyógyszerek minimalizálása

Tekintettel arra, hogy a női ciklust hormonok irányítják, ennek befolyásolására, a petesejtérés elősegítésére hormonkészítményeket alkalmazunk.

Célom, hogy a természetes menstruációs ciklussal összhangban minél kevesebb fajta gyógyszer minél kisebb adagjával érjem el a kívánt eredményt.

Nemzetközi és hazai szakmai ajánlások és személyes tapasztalatom alapján hiszem, hogy bármilyen kezelési módszer esetében 1-2 fajta készítmény alkalmazása elegendő lehet.


Aktív szerepvállalás

Különösen fontosnak tartom, hogy lehetőség szerint ne gyógyszerek, vitaminok, kenőcsök vagy egyéb „azthiszemhogy” készítmények szedésére tereljük a figyelmet. Könnyen abba a tévhitbe eshetünk, hogy egy-egy tabletta bevételével aznapra minden tőlünk telhetőt megtettünk egészségünk és termékenységünk érdekében. Fontos tudatosítani az aktív közreműködés, így különösen

  • a szénhidrátszegény diéta
  • a testmozgás
  • a dohányzás (és férfiaknak a szauna, jacuzzi, kerékpározás) elhagyásának

kiemelkedő szerepét.


Időbeosztás – egymás megbecsülése

Senki sem szereti a felesleges várakozást, ezért mindent megteszünk, hogy Önnek se kelljen várakoznia. A rendelési időpontokat úgy szervezzük, hogy a megbeszélt időpontjában Ön minél előbb sorra kerülhessen. Fontos minőségi mutatónak tartjuk, hogy a hozzánk forduló párok az esetek többségében pontosan a megbeszélt időpontban kerülnek sorra, míg a többieknek maximum 10-15 percet kell várakozniuk az ellátásra.


A világnézeti különbségek elfogadása

Számos esetben a termékenységi kezelések kérdései hitbeli vagy erkölcsi aggályokat keltenek a hozzánk fordulókban. Van, akiknél önmagában már a hormonkezelés, van akiknél a lombikbébi-kezelés vagy az embriók fagyasztva tárolása nem elfogadható kezelési módszer. Minden ember más és más – miért végeznénk a kezeléseket minden párnál ugyanúgy?

Garantáljuk, hogy bármilyen kezelési módszerről is legyen szó, ivarsejtjeit és embrióit soha nem használjuk fel olyan módon, amihez Ön nem járult kifejezetten (írásban) hozzá.